## Americas' Research Platform (AmRP) Working Group Meeting

Co-Located With the 2<sup>nd</sup> Global Research Platform (GRP) Workshop and eScience Conference Virtual Meeting on the Zoom Platform

### Friday, 24 September 2021 8:30am – 12:45 pm CDT (Chicago Daylight Time)

#### FINAL AGENDA – September 24, 2021

Note: Suggested times are below. A key goal of this meeting is to identify important topics common to the AmRP advanced networking community and to not resolve or engage in lengthy discussions about these complex issues. Separate processes and forums can be established to address topics in depth.

NB: This meeting focuses on the North and South America Open Exchange Points and Networks. The 2GRP Workshop focuses on the design, implementation, and operation of Software Defined Infrastructure, especially for Networking Services Supporting Data-Intensive Science. The AmRP forum provides an opportunity for Americas' networking community to give updates on individual exchanges (e.g., new services, significant new connections, technologies, and testbeds) and on major R&E national and international networks.

#### A. Meeting Objectives

- 1. Review agenda/meeting objectives (8:30-8:35am, 5 min)
- 2. Introductions (8:35-8:40am, 5 min)
- B. Key Initiatives Related to North and South American R&E Open Exchanges (8:40-11:00 am, 20 min per presentation)
  - GOREX Open eXchange (GOREX) and PIREN\* Chris Zane, University of Hawaii at Manoa (8:40-9:00am) \* PIREN is presented in this Session instead of Session D as the speaker must leave early.
  - 2. Montreal Open Exchange (MOXY) Thomas Tam, CANARIE (9:00-9:20am)
  - 3. SouthernLight Fabio Okamura, RNP (9:20-9:40am)
  - 4. Pacific Wave and Pacific Wave U.S. Extensions Sana Bellamine, CENIC (9:40-10:00am)
  - 5. AtlanticWave-SDX Julio Ibarra, AMPATH/AmLight/FIU (10:00-10:20am)
  - 6. StarLight International/National Communications Exchange Facility Joe Mambretti, StarLight/MREN/iCAIR/NU (10:20-10:40am)
  - 7. NGI/WIX/MANLAN Christian Todorov, Internet2 (10:40-11:00 am)
- C. Break (11:00-11:10 am, 10 min)

# D. Key Initiatives Related to North/South American R&E National and International Networks (11:10am-12:40 pm, 15 min per presentation)

- 1. AmLight-Express Julio Ibarra, AMPATH/AmLight/FIU (11:10-11:25am)
- 2. Internet2 International Networking Initiatives Christian Todorov, Internet2 (11:25-11:40pm)
- 3. DOE ESnet6 National and International Networking Initiatives Joe Metzger, ESnet (11:40-11:55pm)
- 4. CANARIE National and International Networking Initiatives Thomas Tam, CANARIE (11:55-12:10pm)
- 5. LHCOPN/LHCONE Edoardo Martelli, CERN (12:10-12:25pm)
- 6. RNP National and International Networking Initiatives Fabio Okamura, RNP (12:25-12:40pm)

#### E. Wrap-Up (12:40-12:45 pm, 5 min)

Discussion, final items, summary of identified key topics/issues/recommendations, plans for subsequent communications, schedule for next meeting .